Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

'Ιον το εύοσμο ή σοκολάτα μας

Όλα ξεκίνησαν πριν 86 χρόνια!
  Ήταν το 1930 όταν μια παρέα φίλων δημιούργησε ένα εργοστάσιο παραγωγής σοκολάτας στην οδό Πειραιώς, στο Νέο Φάληρο.
Η εταιρία πήρε το όνομά της από το βότανο «ίον το εύοσμο», ή αλλιώς τον μενεξέ.
Η σοκολάτα Αμυγδάλου, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1947.

Το 1935 ενώθηκαν με την εταιρία ΝΑΣΚΟ που έφτιαχνε καραμέλες και άλλα ζαχαρωτά και η οποία ανήκε στους επιχειρηματίες Νασιόπουλο και Κωτσιόπουλο. Ο τελευταίος απέδειξε πως έχει ένα μεγάλο όραμα και κατάφερε μετά από μερικά χρόνια να εξαγοράσει τις μετοχές των περισσότερων συνεργατών του και να αποκτήσει τον έλεγχό της.

Γρήγορα η ΙΟΝ έγινε τόσο δυνατή, που άντεξε ακόμη και στον εμφύλιο. Μεγάλο ρόλο σε αυτό έπαιξε το πιο εμβληματικό της προϊόν, η σοκολάτα Αμυγδάλου, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1947.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’50, ο Ιωάννης Κωτσιόπουλος (ανιψιός του τότε ιδιοκτήτη) μπαίνει στην επιχείρηση, μαζί με τον στενό του φίλο Γιώργο Καρκαζή. Η ΙΟΝ έχει καταφέρει από εκείνη την ημέρα να γίνει συνώνυμο της σοκολάτας στην Ελλάδα χάρη στην προσήλωση της εταιρείας στην ποιότητα, την καινοτομία και την ξεχωριστή γεύση των προϊόντων της.
Oι Κωτσιόπουλος και Καρκαζής, σπούδασαν μαζί οικονομικές επιστήμες στην Αθήνα και ανέλαβαν την ευθύνη ανάπτυξης της εταιρίας, φέρνοντάς την ισχυρή στον 21ο αιώνα.
Οι δύο τους έδειξαν πως ήρθαν για να αλλάξουν την βιομηχανία γλυκών, εξαγοράζοντας τη μία μετά την άλλη, αξιόλογες ελληνικές εταιρίες σοκολάτας και ζαχαρωτών όπως η Ιντέρια, Mabel κ.α. και παρουσίασαν στην αγορά ιδιαίτερα προϊόντα, όπως: πάστα φουντουκιού με κακάο, σοκολάτες Break, σοκοφρέτα, σοκολατάκια με ολόκληρο φουντούκι το Noisetta και πολλά ακόμη.

O Ιωάννης Κωτσιόπουλος και ο Γιώργος Καρκαζής, δίνοντας έμφαση στο μάρκετινγ,χρησιμοποιούν από τη δεκαετία του ’60 και του ’70 τη δύναμη της διαφήμισης, με έντυπες στην αρχή και στη συνέχεια τηλεοπτικές διαφημίσεις, που έμειναν αξέχαστες στον Έλληνα καταναλωτή.
Όπως ήταν αναμενόμενο η ανοδική πορεία της εταιρίας προσέλκυσε το ενδιαφέρον και των ξένων πολυεθνικών. Kraft Jacobs Suchard Nestle, Vivartia και RJR Nabisco ήταν μόνο μερικές απ’ τις εταιρίες που έκαναν προσφορά για την ελληνική σοκολατοβιομηχανία.
Ο Κωτσιόπουλος πείσμωσε ακόμη περισσότερο μετά την έμμεση κίνηση της KJS και επένδυσε ακόμη πιο πολλά πάνω στην πίστη του ότι οι κόποι μιας ζωής δεν εξαγοράζονται με κανένα τίμημα. «Ρωτήστε τους πόσα θέλουν να τους εξαγοράσουμε εμείς. Η ΙΟΝ δεν πωλείται», ήταν τα λόγια του.
Η ΙΟΝ παρέμεινε για πολλές δεκαετίες στα χέρια των οικογενειών Κωτσιόπουλου και Καρκαζή. Δεν μπήκε ποτέ στο Χρηματιστήριο, κάτι που κάνει το έργο των δύο ανδρών ακόμη πιο σπουδαίο, αφού πέτυχαν τα πάντα με τα δικά τους κεφάλαια.
Η γνωστή σοκολατοβιομηχανία συνεργάστηκε με άλλες ελληνικές επιχειρήσεις. Όταν αποφάσισε να εισέλθει στην αγορά του παγωτού, το έκανε στην αρχή με τη Δέλτα και στη συνέχεια με την Κρι-Κρι.

Η εξαγωγική της δραστηριότητα αναπτύχθηκε σταδιακά με στόχο κυρίως τις χώρες της Αμερικής, της Ανατολικής και Δυτικής Ευρώπης, του Αραβικού Κόσμου, της Ιαπωνίας, της Κίνας και της Αυστραλίας.
Η σοκολατοβιομηχανία σήμερα διαθέτει τρεις σύγχρονες μονάδες παραγωγής (Ν. Φάληρο, Άρτα και Μαρκόπουλο Αττικής), με υψηλή παραγωγική δυνατότητα, εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου και εξέλιξης νέων προϊόντων. Με σύνολο εργαζομένων που φτάνει τους 970 και κύκλο εργασιών κοντά στα 105 εκατομμύρια ευρώ, κατατάσσεται μεταξύ των 60 μεγαλυτέρων βιομηχανιών στην Ελλάδα και είναι εξ ολοκλήρου ελληνικών συμφερόντων.


 Πηγή: star.gr

Σχόλια